Meta veriler: Meta açıklaması

Meta veriler: Meta açıklaması

Meta açıklaması, sitenizin hiçbir yerinde doğrudan görünmez; yalnızca HTML kod görünümünü kontrol ederseniz görebilirsiniz. Bu açıklama, arama motorlarının (Google gibi) sayfanızın kısa bir özetini alması için kullanılır.

Doğru şekilde ayarlandığında, arama motorları tarafından Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP) bir web sayfası için açıklayıcı bir snippet olarak kullanılır. Bunu, siteniz için bir satış konuşması olarak da görebilirsiniz, çünkü kullanıcıların Google'da sitenize tıklamasını sağlayabilir (artırılmış TO - Tıklama Oranı).

Aslında, meta açıklaması bir sıralama faktörü olarak kullanılmaz. Bu yüzden bazı kişiler, SEO açısından önemli olmadığını düşünebilir. Ancak, tıklama oranı (CTR) üzerindeki etkisi büyük olabilir. Meta açıklamalarını, siteniz için ücretsiz bir reklam olarak düşünebilirsiniz. Sayfa başlığı gibi, çekici meta açıklamalar da insanların sitenize tıklamasını sağlar.

Google'ın sevmediği tek şey, birçok sayfada tekrar kullanılan yinelenen meta açıklamalardır. Google, web yöneticileri blogunda, yinelenen meta açıklamalar kullanmaktansa, meta açıklamalarını boş bırakmanın daha iyi olduğunu belirtmiştir. Sayfalarınız için meta açıklama girmezseniz, Google sayfanızın içeriğinden bir snippet oluşturmaya çalışacaktır. Çoğu zaman iyi bir iş çıkarır ancak genellikle dağınık görünebilir, kesilmiş cümleler veya “...” kullanımı gibi sorunlar yaşanabilir.

Ancak, meta açıklamanızı kendiniz girerseniz, bu metin üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz, yeter ki arama sonuçlarıyla alakalı olsun. Eğer bir kullanıcı "SEO" kelimesini ararsa, ancak meta açıklamanızda bu kelime bulunmazsa, Google büyük olasılıkla açıklamanızı görmezden gelir ve kendi oluşturduğu bir snippet'i kullanır. Doğru meta açıklaması kullanmanın şu avantajları vardır:

  • Açıklamayı 160 karakterle sınırlandırırsanız, kesilmeyecek ve dağınık görünmeyecektir.
  • Dikkatlice oluşturulmuş açıklamalar, kullanıcıların arama sonuçlarında sitenize tıklama olasılığını artırır ve böylece CTR yükselir, bu da SEO sıralamanıza dolaylı olarak katkı sağlayabilir.
  • Google, meta açıklamaları sıralama faktörü olarak kullanmaz, ancak yüksek bir CTR fark ederse ödüllendirebilir.
  • Google, yinelenen meta açıklamalardan hoşlanmaz.
  • Eğer meta açıklamanızda kullanıcıların aradığı anahtar kelimeler yer alıyorsa, Google bu kelimeleri koyu yaparak vurgular ve daha dikkat çekici hale getirir.

Meta Açıklama Uzunluğu

Meta açıklamalarının ideal uzunluğu konusunda uzun süredir tartışmalar var. Kasım 2017’ye kadar Google, yaklaşık 160 karakterlik bir sınır kullanıyordu (aslında karakter sayısı yerine piksel genişliğine bakıyor, ancak bu karmaşık bir konu). Daha sonra bu sınırı yaklaşık 320 karaktere çıkardı, ancak sadece altı ay sonra tekrar eski sınıra geri döndü. Bu nedenle, en iyi yöntem, sayfanın özetini ilk 160 karakter içinde vermek ve meta açıklama olarak bunu kullanmaktır.

Joomla'da Global Meta Açıklama Kullanımı

Bir Joomla sitesi oluştururken, bazen ilk önerilen şey, Genel Yapılandırma ayarları aracılığıyla global bir meta açıklama eklemektir. Ancak, bu durumda sitenizdeki tüm sayfalarda aynı meta açıklama bulunur. Bu nedenle, global meta açıklama kullanmamak ve her sayfa için ayrı meta açıklamalar girmek daha iyidir.

Bununla birlikte, meta açıklamanızı şu yollarla ayarlayabilirsiniz:

  • Her makale için
  • Kategori seviyesinde
  • Menü seviyesinde

Joomla İçin Meta Açıklama Yönetim Araçları

Joomla için meta açıklamalarınızı yönetmeye yardımcı olacak birçok eklenti vardır. Ayrıca, bir SEO denetimi yaparak meta açıklamalarınızın doğru şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol etmeniz faydalı olabilir. Bunun için SEO Powersuite Website Auditor gibi araçları kullanabilirsiniz. Bireysel sayfalar için SEO Minion gibi tarayıcı uzantıları da meta açıklamalarınızı analiz etmek için oldukça kullanışlıdır.

Özetle, meta açıklamalarınızı her sayfa için benzersiz ve dikkat çekici hale getirmek, tıklama oranınızı artırarak sitenize daha fazla ziyaretçi çekmenize yardımcı olabilir.